Як уникнути поломки кран-балки

Тип статьи:
Авторская

Як відомо, опорні та підвісні кран-балки є найпоширенішими різновидами мостових кранів, широко використовуваних на вітчизняних підприємствах для виконання підйомно-транспортних робіт. Застосування кран-балок для підйому та переміщення різних важких вантажів дозволяє підвищити ефективність виробничих процесів і звести до мінімуму частку фізичної праці.

Однак кран-балки, як і будь-які інші види вантажопідйомного кранового обладнання, вимагають дбайливого ставлення до себе, суворого дотримання правил техніки безпеки та рекомендацій виробника по їх експлуатації. Незалежно від конкретної галузі або типу робочого майданчика, прийняття ряду простих запобіжних заходів може значно знизити ризик поломки мостового крана, а також травмування співробітників, що знаходяться поблизу.

Необхідно перед початком кожної робочої зміни оглядати кран для виявлення можливих несправностей; крім того, слід регулярно проводити сервісне технічне обслуговування із застосуванням спеціального діагностичного обладнання, своєчасно замінювати всі зношені та несправні компоненти. Використання високоякісного, надійного контрольного обладнання має вирішальне значення для визначення наявності будь-яких проблем, які можуть привести до серйозних поломок і навіть нещасних випадків.

Перевірки повинні включати перевірку на наявність тріщин, несправної проводки, зношених канатів і пошкоджених елементів. Фахівці з кранового обладнання також повинні переконатися, що кран не перевищує номінальну вантажопідйомність і що всі захисні пристрої працюють належним чином. Для будь-якої компанії, що використовує мостові крани, потрібні стандартні перевірки, які повинні бути ретельно задокументовані.

Конкретні графіки оглядів можуть варіюватися у залежності від типу обладнання, номінальної вантажопідйомності та режиму роботи крана. Деякі кранові компоненти можуть вимагати щоденних перевірок, зокрема, це:

  • кранові шляхи;
  • гакова підвіска;
  • канат;
  • гальмо;
  • струмопідвід;
  • кінцеві вимикачі та інші прилади безпеки.

Будь-який витік рідини або незвичайні звуки також повинні бути виявлені та проаналізовані. Все обладнання на робочому майданчику повинно мати відповідні знаки та попереджувальні написи. Аварій також можна уникнути шляхом проведення об'єктивних оцінок небезпеки, які включають в себе:

  • виявлення та оцінка всіх ризиків, пов'язаних із виконанням необхідних завдань;
  • робота з усунення або контролю небезпек до і під час робочих завдань.

Звичайно, величезне значення має і якість кранового обладнання у цілому. Тому купувати кран-балку або іншу кранову техніку слід тільки у надійного перевіреного виробника. Наприклад, підвищеною надійністю і якістю відрізняється продукція Київського заводу підйомно-транспортного обладнання, ознайомитися з якою можна тут на сайті https://kzpto.com.ua

RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!